Kako dijagnosticirati Limfedem

Limfedem; Smjernice o Limfedem; Faktori rizika za limfedem; Kako dijagnosticirati Limfedem; Komplikacija Limfedem; Upozorenje Znakovi Limfedem; Privremeni prema kroničnim limfedem; Maligna Limfedem; Akutni Limfedem; Mišica Bubrenje; Oteklina na noge; Limfedema; Lymphedema Croatia

Moderator: Senior Moderators

Kako dijagnosticirati Limfedem

Postby patoco » Mon Jul 14, 2008 10:55 pm

Kako dijagnosticirati Limfedem

Dijagnosticiranje Limfedem

Važna pitanja za pitajte svog Out Patient njihovih obitelji Povijest

Razumjeti pacijente osobne medicinske povijesti

KADA LIMFEDEM I SPREMIŠTE


CONNIE M. SARVIS, RN, BN, MN, CON (C) CONNIE SARVIS je rana konzultant na Seven Oaks General Hospital in Winnipeg, Manitoba, Kanada.

Ključne riječi: limfedem, lymphangitis, tromboza dubokih vena, filariasis, lymphoscintigraphy, Kaposi-Stemmer je znak, decongestive limfedem terapija, manualna limfna drenaža

Ova disfiguring i ponekad bolno stanje utječe na mnogim pacijentima raka, i svibanj pojaviti mjeseci nakon operacije ili druge štete na limfni sustav. Prevencija i edukacija pacijenta posebno su važne za pacijente na rizik.

Limfedem je uvjet da odražava disheartening realnost za mnoge pacijentima raka i drugih pacijenata, kao i. Simptomi uključuju oticanje, udovi i do dva puta na normal size, kože da uvlake i ostaje na taj način kada se pritisne (pitting), a thickening, hladna i Zamračivanje od kože (brawniness) .1

Visokim sadržajem proteina i limfna koji uzrokuje oticanje je idealno okruženje za dermatitis. The otekline i infekcije mogu postati i onemogućavanje disfiguring, izazivanje značajne fizičke i psihosocijalne oštećenje.

Teško je precizno označavanje i učestalost limfedem zbog varijacije u svojoj definiciji i measurement.1 Jedna nedavna pregled izvijestili da limfedem, ruka pojavljuje u 26% pacijenata koji karcinom dojke therapy.2 To ne začuđuje, s obzirom da je limfna sustav je glavni put za metastaziranje.

Limfedem, međutim, nije ograničena na karcinom dojke. Tretiraju pojedince za melanomas ili raka, jajnici, testisi, stidnica, ili mjehura može razviti sve limfedem.3 Limfedem također može pojaviti zbog venous bolest, nepokretnost, infekcija i drugih trauma, uključujući i sve veći broj joint replacement venous žetvu i postupci .3 Kao medicinska sestra, vaše vještine u upravljanju lymphedema može učiniti mnogo kako bi sačuvali kvalitetu života tih bolesnika.

Zašto je kritična sustav break down

Normalno, limfna sustav prikuplja višak tekućine i proteina iz tkiva i tijelo im se seli nazad u bloodstream po stopi od oko tri litre po day.4 Lymph je tjera-moving protiv gravitacije-kroz limfna žila po disanja i pokreta skeletni mišić kontrakcija u kojima se stvara gradijent tlaka. Niz ventili zadržati limfna teče u jednom smjeru.

Kada se limfna sustav pati od neke vrsta trauma, ovu mogućnost da biste uklonili višak tekućine je ugrožena, limfna akumulira u interstitial prostore, najčešće u potkožnim masnim tkivima i time uzrokuje oticanje u ruku i nogu, i, manje često, u prtljažniku ili genitals.5 ustajao, protein-bogate limfne kanale tkiva uzrokuje povećanje u veličini i broju, što smanjuje raspoloživost kisika, umiješati se sa zacjeljivanje rana, i stvara optimalno okruženje za bakterijske infekcije (lymphangitis).

Limfedem svibanj biti primarni ili sekundarni. Primarni limfedem je rijetka, naslijedila stanje u kojem se limfni čvorovi su ili odsutne ili nenormalan.

Sekundarni limfedem rezultate iz oštećenja na limfna sustav-obično iz kirurško uklanjanje limfni čvorovi (koja je često potrebno u pacijentima raka) ili blockages u limfna sustava uzrokovana infekcija, raka, koji je putovao na limfni čvorovi, ili ožiljak tkiva (npr. , Od zračenja terapija, povrede, operacije ili da se ukloniti tumor) ,1 Lymphedema svibanj isto tako biti nuspojava od karcinoma dojke droga citrate tamoksifen (Nolvadex), jer to može uzrokovati krv clots i kasniji tromboza dubokih vena (DVT) da napredak na lymphedema.5

U nekim zemljama trećeg svijeta, najčešći uzrok lymphedema je filariasis, bolesti uzrokovane parazitski crvi Wucheria bancrofti, Brugia malayi i Brugia timori, koji je prenošen putem mosquitoes.6, 7

Lymphedema: Transient ili kronični

Secondary lymphedema svibanj biti prelazni ili chronic.1 Transient lymphedema traje manje od šest mjeseci. Kože uvlake kada prešanih i razvedene ostaje bez brawniness.8 čimbenika koji pridobiti bolesnike na prelazni limfedem uključuju kirurški izlučivanje da leak proteina u kirurški site; upala sljedeće ozljede, zračenja, ili infekcija koja vodi do povećanog permeabilnost kapilara; limb nepokretnost da rezultate u smanjen compression od limfna sustav po musculature; privremenog gubitka limfne žile funkcija zbog operacije; i blokada u vein od loptica ili inflammation.1

Kronični limfedem je teško preokrenuti. Ona nastaje kao posljedica tumora ili povratak migracija u limfni čvorovi, infekcija ili ozljeda limfne žile, duga razdoblja nepokretnost, ili terapija zračenja ili operacije koje štete limfnog sustava. Radijacijska terapija može oštetiti inače zdrave limfni čvorovi i posuđe, što uzrokuje scar tissue to form, blokiranje normalna toka limfne tijekom limfna sustav. Kronični limfedem svibanj isto tako pojaviti nakon prethodno neuspješne upravljanje ranim lymphedema ili kada se vene je blokirana od strane krv grušati.

Zoom in tih točaka u povijesti-uzimanje

Zbog određenih kriterija za dijagnosticiranje limfedem još ne postoje, je temeljita medicinska povijest i fizički ispita neophodni su za diferencirane diagnosis.1

Age of napad će razlikovati primarni od sekundarni limfedem jer rano napad je više vjerojatno da će biti zbog jednog alteration u gena za vaskularne endotelne rast factor.3, Za 7 definitivnog dijagnoza primarnog lymphedema, uzroke sekundarne lymphedema prvo mora biti vladali van.

Od sekundarni limfedem sklon rezultat od uzročan događaj kao što je kirurgija ili radijacijske terapije, morat ćete zamoliti detaljnijih pitanja u vezi bilo kakve prošlosti ambulantom i poslijeoperacijske komplikacije, posebno da li je za operacije raka i da li bilo koje limfni čvorovi su uklonjene. Rapid napad of lymphedema svibanj ukazuju na tumor infiltration ili blokiranje od glavnih limfna staza. Povijest bi trebala dokument bilo koje ograničenje pokretljivosti, kao što su korištenje invalidskih kolica; traume (osobito na noge, abdomen, ili genitalija regiji); i boravka u ili posjeta trećim zemljama svijeta (zbog rizika od filariasis).

Zamolite bolesnika da li su kronični venous nedostatnost, disfunkcija štitnjače, artritis, ili hipertenzija, jer svaki od tih uvjeta može uzrokovati venous edem. Važno je razlikovati lymphedema iz edem povezane s venous insufficiency.5

Lymphoscintigraphy je test koji može pomoći da razlika s. U ovom postupku, malu količinu radioaktivnog protein dye je injected u web prostor između prvog i drugog broja je zahvaćena limb, limb je tada snimljeno s gama kamera promatrati na obojeni kao što se miče kroz limfna system.9 Slike prikazuju dye izvan limfna strukture predlažemo edem, limfna podrijetla.

Kompjutorska tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MRI), također se mogu koristiti za dijagnozu limfedem.9 Međutim, ove oblike imaging, kao i lymphoscintigraphy, mogu biti skupi.

Fizikalni nalaz da sugeriše limfedem

U vaše fizičko procjeni, ispitati koži zahvaćeni ekstremitet (s). Dryness, povećana debljina, hyperkeratosis (skaliranje), lymphangiomas (blisters sadrže limfna tekućina), abnormally topla ili vruća temperatura, neobično tamne kože, i prisustvo bilo koje nodules su svi pokazatelji limfedem.3

Papillomatosis-a cobblestone izgleda kože-svibanj isto tako biti prisutna, ona rezultate iz dilatirane i distended limfna žila u enveloped da su fibrotic tissue.9 Pogledajte, također, za Kaposi-Stemmer's registracije nemogućnosti patiti fold jedan od kože na osnovni je drugi nožni prst jer koža je tako obložen-koji pokazuje na jedan dijagnoza limfedem.9

Pobrinite se da primjetite bilo kakve rane na koži. Pacijenti s limfedem svibanj imati lymphorrhea, plačući i limfna tekućina, koja svibanj biti dovoljno bogat da zapravo pokrenuti ili kapanje niz nogu. Ovaj simptom predisposes pacijenata cellulitis.

Limfedem može uzrokovati senzacija limb of heaviness i stezanje kože, topline ili požara, ili "igle i igle."

Neki pacijenti imaju iskustvo umjerena do teškog bola zbog nerve compression iz okolnih edematous tissue.10 živaca compression svibanj i smanjiti odgovor na poticanje i pridobiti bolesnike na ozljede i infekcije.

Vaša procjena fizičke potrebe uključiti detalje o stupnju oteklina, i oblika i veličina, u limb (s) zahvaćene, bolesnik je visina i težina (i body mass index, ako je dostupno); funkcionalnosti u limb, a arterijska ovlasti .

Ako limfedem je jednostrana, quantifying opseg oteklina se usporedbom veličine jedan pogođeni limb za zdrav može biti korisna za qualifying i težini bolesti. Budite svjesni, ipak, da normalni anatomski varijacije mogu otežavati stvari, i da je usporedba neće biti moguće ako oba su zahvaćeni udovi.

Ako je zahvaćena limb je <20% veća od nepromijenjen limb, bolest se smatra blagim do umjerenim. Umjerena do teškog limfedem je definirana kao zahvaćeni ekstremitet da je> 20% veća od nepromijenjen one.11

Mehanička tehnike su temeljne terapija
Za bolesnika s umjerenim do teškim lymphedema, decongestive lymphedema terapija (DLT) 11 je standardni tretman. Njezina je svrha pomoći mobilizirati limfna i trošiti fibrosclerotic tkiva. U početno liječenje faza, DLT se sastoji od ručne limfne drenaže (MLD), compression, savjestan higijenu kože kako bi spriječio infekcije, i exercise.12-14 To je obično nakon koje je uslijedilo održavanja program se sastoji od kompresije, njegu kože, i vježbe. Ako lymphedema je blaga do umjerena, DLT svibanj biti bypassed u korist održavanja terapija.

Imajte na umu da iako je nadmorska visina je temeljni tretman za edem of venous podrijetla, ne pojavljuju se kao učinkovit za liječenje lymphedema.15 Međutim, nadmorska visina svibanj biti korisni kao dodatak na komponente DLT, opisanog dolje. Drug terapiju i operacije su također raspravlja, ali su ograničene use.16

• ručna limfna drenaža je svjetlo-masažna terapija pritisak dizajnirana za poticanje limfe potičući otvaranje i zatvaranje ventila, u limfne kapilare i posuđe. Smjeru masaža je protiv gravitacije, od distalni na proksimalni dio u limb. Tijekom masaže-a session obično traje 30 - 60 minuta-pacijenta obično nosi svjetlo compression odijelu ili visoka da zadrži pritisak na tkivo i spriječiti protok limfna natrag u interstitial spaces.16

Idealno, ovaj terapija bi trebao biti pod upravom je certificirani terapeut limfedem. MLD treba izbjegavati u bolesnika s određenim uvjetima, kao što je pacijente koji su iskusni kardiovaskularne kvara ili u kojima DVT je sumnjiva, jer će sila više tekućine prema srcu i svibanj protjerati krv clots.16 MLD, međutim, neće predstavljati rizika u bolesnika s arterijska kompromis (dakle, nema impulsa u noge, slabije prokrvljeni, dijabetes, itd.).

• kompresija služi dvojno svrhu optimiziranja akcije na mišiće kao limfna pumpe i spriječava daljnje oteklina. Bez obzira da li su bolesnici primaju početno liječenje faza DLT ili održavanje terapija, arterijska nadležnosti treba da se procijeni s Doppler ultrazvuk prije pomoću kompresije.

Prije nego što odluči da oblog zahvaćeni ekstremitet, nekoliko drugih faktora treba da se smatra, kako je dobro. Kompresija može pogoršati stanje siromaha kože, DVT, srce uvjetima, upala, a cellulitis, svibanj je također povećati rizik od infection.16 Istovremeno, limfedem sama stvara teren za uzgoj infekcije-koji je uvjerljiv razlog za korištenje kompresije .

Studije su pokazala da višeslojni sustavi smanjuju lymphedema učinkovitije od jednoslojan compression haljine ako se koristi za početno faza treatment.17 višeznačnom compression sustavi sastoje se od tri ili četiri razine bandaging i koriste se u prva dva do tri tjedna od početnih faza treatment.3 povez višeslojni sustavi mogu biti ostavljena na sedam dana u isto vrijeme prije mijenjanja ili su promijenila dva do tri puta tjedno, ako je rana skrb required.18

Pneumatska kompresije pumpe se sastoje od jednostavnih, multichamber rukavu koja odgovara preko zahvaćeni ekstremitet. The komore naizmjence napuhati i umanjiti u skladu s vremenski ciklus, izaziva peristaltic gibanje na swollen tkiva. Njihovo korištenje za kontrolu lymphedema, međutim, je controversial.15

Compression-haljine, kao što su stockings, rukavima, i rukavice-trebali bi se koristiti samo u održavanje therapy.3 su dostupni s polica u malim, srednjim i velikim veličinama, ili mogu biti prilagođeni-made za pacijenta. Haljine su ocijenjeno da dostavi 30 - 60 mm Hg, pressure.19 Pacijenti trošenje odijela za većinu dana i ukloniti ih noću provjeriti, čisto, i moisturize kože. Provjerite je li vaš pacijent ima alergiju na odijelu komponente, kao što je latex.

• gadljiv njegu kože je kritična komponenta lymphedema tretman. Visokim sadržajem proteina i limfna tekućina predisposes pacijenata infekcije u lymphedematous limb.20 A dnevnu rutinu bi trebao biti uspostavljen u kojima je zahvaćena limb je obavila očevid za rane, čiste, i moisturized. Rutinske svibanj mijenjati se da svaka dva ili tri dana, tjedno ili u pacijenata koji bi mogao imati koristi od kontinuiranog višeslojni kompresije i čija koža je u relativno dobrom stanju. Oprezno inspekcija je posebno važno ako ima senzorska neuropatija.

Nakon čišćenja kože s blagim hypoallergenic sapun i voda, pacijenta treba primjenjivati jedan ublažavajući, po mogućnosti u večernjim satima, za rehydration noćenje. Losione koji sadrže lanolin ili mirisa treba izbjegavati jer one mogu uzrokovati aktivacija s rezultiralo dermatitis. Osim toga, izbjeći petrolatum-based losione, jer oni svibanj oštećenja compression haljine. Prsti i stopala također treba pregledati redovito za gljivične infekcije, što je vrlo čest u pacijenata koji imaju lymphedema.

• Tjelovježba može pomoći promovirati limfe i povećati protein reapsorpcija kao rezultat mišića contraction.9, 21, vježbe, međutim, treba biti nježan i odgovara na individualnoj sposobnosti i fitness razini. Snažan sportski se ne preporuča zbog mogućnost trauma.17

• Drug-terapije, osim antibiotika prema infekcija uzrokovanih limfedem-nije bio vrlo koristan u liječenju limfedem direktno. Diuretics pomoći da purge vaskularne fluid, ali oni su u nedjelotvornim kliring iz viška proteina i mogu uzrokovati vezivno tkivo fibrosis.22 Stoga, diuretics ne smije se koristiti, osim ako postoje dokazi od prekomjerne venous fluid.22

Do limfedem može biti riješen, bol može se upravljati s non-opioidni analgetici, tehnike relaksacije, blage do jake opioidni analgetici, lijekovi i pomoćno-npr., amitriptyline HCL (Elavil, Endep, dr.), ili kroskožna električni nervni stimulation.1

• Kirurgija je rezervirana za grubog edematous udovi na de-skupno neke od tkiva. Rezultati su raznolika, međutim, i konzervativne tretman je još uvijek potrebna za upravljanje preostalih limfedem.22 Nadalje, kirurški zahvati na bilo koji lymphedematous limb mogu predstaviti i teškim kroničnim zacjeljivanje rana problema.

Edukacija i pomoć su odlučujuće
U limfedem, dvije dodatne dimenzije Njega ne treba previdjeti: Edukacija i psihosocijalnog zdravlja. Edukacija je kritično i za prevenciju i upravljanje lymphedema-posebno za rak patients.23

Klinicara je potrebno educirati pacijente o rizik od razviti limfedem nakon operacije ili zračenja terapija, kako prepoznati simptome limfedem rano, i kako upravljati uređajem. Trebat će vam savjetovati bolesnika, na primjer, da nose loose-uklapanje odjeće, a ne na križ njihove noge dok sjedi, i da bi se izbjegla sjediti u jednom položaju za više od 30 minuta.

Također je izuzetno važno kako bi se ocijenilo i psihosocijalne učinke limfedem. Stanje može uzrokovati smetnje i glavni unakaženje-prepreka da pacijentima raka, ili preživjeli su često bolestan-opremljeni da prevlada.

Pacijenti koji doživljaj boli od stanja izvješće higher levels of body image poremećaj i smanjen spolni drive.24 The dodano teret težačkog, dugo trajati tretmani za limfedem mogu dalje nasrnuti pacijenta, već krhke psihe. Psihosocijalna pitanja svibanj biti upućeno od strane pojedinca ili grupe savjetovanje, zajedno s praktičnim informacijama o prehrani i vježbe, te savjete za branje flattering odjeća i udobna.

Vaša nastojanja da se skrb za pacijente koji imaju ili su rizične za-limfedem može učiniti mnogo dobra. To je istinita ne samo kada je riječ o pacijentima 'fizički oporavak, ali kada je riječ o njihovu psihološku dobrobit, kako je dobro.

Sada možete prevesti bilo koju stranicu na našoj web stranici pomoću Google translator na našu početnu stranicu:

Lymphedema People
http://www.lymphedemapeople.com

Pat O'Connor
Osnivač i Izvršnog Administrator
User avatar
patoco
Site Admin
 
Posts: 2175
Joined: Thu Jun 08, 2006 9:07 pm

Return to Limfedem

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


cron